Om jag är fri att tacka nej är det stor chans att jag tackar ja

februari 04, 2014  |   Posted by :   |   Blogg   |   0 Comment»

Det är nog ett grundläggande mänskligt behov det där att känna sig fri. Att få välja väg själv, att kunna tacka ja eller nej. Det väcks automatiskt ett motstånd i oss när något är obligatoriskt. För mig var det som natt och dag att gå den obligatoriska grundskolan jämfört med mitt eget högskoleval. Jag gick snabbt från att vara lite offrig och skeptisk till tacksam och engagerad. På samma sätt är det svårt att engagera sig i något, ett projekt eller liknande, man inte fått vara med och fatta beslut om. Även om man hade kommit fram till samma slutsats gör det all skillnad i världen att få vara med i beslutsprocessen. Att få vara med och påverka och tacka ja eller nej.

Ändå är det ganska ovanligt att ge människor den valfriheten i vårt samhälle. Det är som att grundsynen är att människor inte gör vettiga saker om man inte ser till att de gör det. Som att alla innerst inne helst vill göra så lite som möjligt och att man behöver kontrollera och styra för att något ska bli gjort. Visst finns det människor som vill göra så lite som möjligt men jag tror att det är extremt få. De allra, allra flesta vill bidra och känna sig nyttiga på något sätt. Men så fort man känner sig tvingad och kontrollerad hamnar man i en slags offerroll och lusten att bidra försvinner.

Jag tycker egentligen att vi har ett helt fantastiskt system i Sverige. Alla människor har rätt till vård, stöd och hjälp om man har hamnat snett. Om man är arbetslös finns det oändligt mycket stöd att få. Problemet är att hjälpen och stödet ofta inte uppskattas av den som får ta del av den. Tvärtom är de som hamnat i ”systemet” ofta besvikna och kritiska. Jag tror en stor bov i dramat är känslan av att känna sig tvingad och kontrollerad.

När vi är ute på olika uppdrag, håller kurser, coachar m.m, vill vi allra helst att de som deltar är där frivilligt. Det gör förutsättningarna för oss oändligt mycket enklare. Men ibland ser det inte ut så. Ibland känner sig deltagarna mer eller mindre dittvingade.

Så hur gör man då för att aktiviteten ska bli bra TROTS att deltagaren/deltagarna inte har valt att vara där. Här är en förenklad mall över hur vi brukar gå till väga:

  1. Lyssna på hur deltagarna tycker det är att vara där. Låt allt gnäll, alla farhågor och klagomål komma upp på bordet. Och när du har lyssnat klart – lyssna lite till. Ända tills det blir rejält utvädrat och deltagarna känner sig hörda.
  2. Sälj in det du har att erbjuda. Stå för det du har att komma med utan att bli övertalande.
  3. Ha ett samtal som handlar om att ge deltagarna möjlighet att välja att vara där, trots att de egentligen inte har något val. Det låter kanske konstigt men det går. Här gäller det att vara lite pedagogisk. Det kan t ex låta så här: ”Jag förstår att ni är skeptiska till det här. Och det är helt ok om ni fortsätter att känna så men då kommer ni inte att få ut någonting alls av den här aktiviteten. Ni kommer bara få rätt om att det var värdelöst. Om ni däremot kan överväga att ni kan få ut något bra, då garanterar jag att ni kommer att få ut massor.
  4. Lyssna noga på JA/NEJ. ”Så min fråga är om ni kan tänka er att ge det här en chans?” Här gäller det att vara ok med att man kanske får ett nej.
  5. Om JA – skapa ett kontrakt med gruppen. Överenskommelser om vad som gäller. ”Nu när ni har tackat ja, kan jag räkna med att ni deltar aktivt då?”
  6. Om NEJ – coacha i behov. ”Så vad skulle ni behöva för att kunna tacka ja?”

Det viktigaste tipset är att inte slarva förbi det här momentet. Du kan ha hur mycket briljant material eller viktig information som helst att vilja dela med dig av, så länge personen/gruppen du har framför dig är skeptisk, avvaktande, fientlig m.m. kommer du att jobba ihjäl dig utan att nå resultat. Personer som inte tackat ja kommer att vara ”offriga” och skeptiska medan de som tackat ja kommer att kunna lyssna utan förutfattade meningar.

Det här får man träna massor på i vår Påbyggnadskurs i Arbetsmarknadscoaching. Mer info om den finns här.

/Mette Herlitz

Related Posts

There is no related post.