Illusionen om jobbsökande

februari 06, 2013  |   Posted by :   |   Blogg   |   0 Comment»


Ingen kan ordna en långsiktigt hållbar anställning åt någon annan. Det vet alla innerst inne.

I vårt samhälle lever en stark kollektiv illusion om att ”någon” ska skaffa mig jobb. Vanligtvis är det Arbetsförmedlingen som ska göra detta. Det står ju på skylten att de ska förmedla jobb åt mig. Men efter att ha stöttat ett antal tusen arbetssökande och haft denna centrala diskussion om vems jobb det är att skaffa jobb, så vet jag att alla, innerst inne, vet att det bara finns en enda person som kan skaffa ett hållbart arbete åt dig. Du själv!

För dig som är coach handlar det om att vara medveten om denna illusion, som vi alla deltar i och du lätt kan sugas in i. Ditt arbete blir att medvetandegöra illusionen så att den du coachar inser att det som gagnar jobbsökningsprojektet är att ta eget ansvar. Att ta eget ansvar är plågsamt och arbetsamt och det är det som gör att det är lockande att istället (omedvetet) hålla fast i illusionen att ”någon annan ska fixa det åt mig”.

Så här kan det låta i ett coachingsamtal.

Arbetssökande: Det kommer ju inga jobberbjudanden, då finns det ju inget att göra!

Coach: Det låter som att du ser det som att någon annan ska ordna sysselsättning till dig?

A: Skojar du, det är ju regeringens jobb! Det är det enda viktiga uppgift de har just nu, att fixa jobb till oss som är arbetslösa.

Coach: Må så vara, men om vi utgår från dig och ditt jobbsökande. Att du ser det som att någon annan ska fixa jobb, (regeringen eller jag) är just det som kommer att hindra dig från att få ett nytt jobb.

A: Vad ska du göra om du inte ska fixa jobb åt mig? Det är ju ditt jobb!

Coach: Vi börjar med att prata om det. Utgångspunkten är att du är ansvarig för ditt jobbsökande. Vill du inte se dig som ansvarig så kommer du inte att få arbete. Ingen annan kan ordna ett jobb åt dig.

A: Så du tänker inte hjälpa mig?

Coach: Nej, inte hjälpa dig.

A: Vad ska jag med dig till då?

Coach: Om du vill ta dig an ditt jobbsökarprojekt så kan jag bistå med effektiv coaching som kommer att göra att du ökar dina odds dramatiskt att skaffa dig ett jobb. Jag kommer att stödja dig mot ditt mål genom att lyssna, ställa frågor och ge dig feedback om jag upplever att du gör avsteg från målet.

A: Men det är jag som ska göra jobbet?

Coach: Ja.

/Karin Tenelius

Related Posts

There is no related post.